Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Porovnání vybraných masných výrobků z hlediska jejich výživové hodnoty
Gabrhel, Lukáš
Obsahem teoretické části diplomové práce je především problematika masných výrobků, a to zejména rozdělení, požadavky na označování dle legislativy, technologie výroby, analytické metody hodnocení a některá možná zdravotní rizika spojovaná s jejich konzumací. Praktická část práce je věnována stanovení obsahu celkových bílkovin, tuku, soli a sušiny u 20 vybraných masných výrobků. Výrobky byly rozděleny na základě podobností do 4 skupin, mezi nimiž byly průměrné hodnoty porovnávány. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) byl prokázán pouze mezi dvěma skupinami u průměrného obsahu tuku zjištěného analýzou. Zjištěné hodnoty obsahu bílkovin, tuku a soli byly také u jednotlivých výrobků srovnávány se skutečnostmi na etiketě. Zjištěný obsah bílkovin překročil stanovenou přípustnou odchylku u 2 vzorků. Zjištěný obsah tuku byl u 5 vzorků a zjištěný obsah soli pak u 1 vzorku nižší než dolní hranice stanovené přípustné odchylky. Pokud jde o výsledky senzorického hodnocení, tak statisticky významné rozdíly (p < 0,05) byly zjištěny u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková chuť.
Výroba a srovnání ovocných protlaků
Grůzová, Lenka
Diplomová práce na téma Výroba a srovnání ovocných protlaků byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant ovocných protlaků a srovnat s produkty z maloobchodní sítě.Práce pojednává o technologii výroby ovocných protlaků a příkrmů, požadavcích na složení a označování těchto výrobků. V experimentální části se práce zabývá srovnáním vyrobených a koupených ovocných protlaků dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Nařízení CLP
Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Leták obsahuje informace o evropském nařízení pro klasifikace, označování a balení chemických látek a směsí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Vliv současné úpravy značení potravin na nákupní rozhodování spotřebitele
Erlebach, Jan ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent)
Diplomová práce se věnuje hlavním aspektům nákupního chování spotřebitelů a využití sledovaných známek kvality u potravin. Cílem je identifikovat znalost a míru využití systému informací poskytovaných k označování potravin a vliv vybraných potravinových značek na nákupní chování českých spotřebitelů. Dílčím cílem je pak provedení praktického ověření správnosti a úplnosti značení na vybraném vzorku potravin. V rámci metodologie je použita metoda popisu, komparace, analýzy a syntézy a dále metoda kvantitativního výzkumu - formou standardizovaného dotazníku. Provedená šetření mimo jiné potvrdila souvislost mezi výběrem a nákupem potravin s logy kvality a původu a znalostí nového potravinovém značení, naopak nebyla prokázána souvislost mezi novým značením a četností nákupů a ani souvislost mezi nákupem potravin podle jejich vzhledu a informací na obalech a novým potravinovým značením. Závěrem jsou navržena doporučení a směry ke zlepšení možností využití potravinového značení.
Falšování medu
Pavlíková, Hana
Tato diplomová práce se zabývá stanovením nedeklarovaného či nedovoleného přídavku cukru pomocí metody HPLC (High-Performace liquid chromatography) s refraktometrickou detekcí. V této práci bylo provedeno i orientační stanovení důkazu porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem a sladovými výtažky pomocí Fieheho reakce II. Zároveň bylo zhodnoceno i označování vzorků v souladu s legislativou. Vzorky medu pocházely z běžné tržní sítě, zdravé výživy i přímo od včelaře a byly zakoupeny na podzim roku 2013. Vzorky přímo od včelaře pocházely z brněnských vánočních trhů 2013. Celkem bylo analyzováno 21 vzorků. 13 vzorků bylo zakoupeno v běžné tržní síti, 6 pocházelo přímo od včelaře a 2 ze zdravé výživy. Bylo sledováno, zda vzorky vyhovují legislativním požadavkům na obsah fruktózy, glukózy a sacharózy. Dále bylo posuzováno, zda dané vzorky splňují legislativní požadavky na označování medu povinnými údaji. Legislativním požadavkům vyhověly 4 vzorky z 21 vzorků.
Balení potravin
Zajoncová, Veronika
Bakalářská práce se zabývá jednotlivými druhy obalů, které se používají v potravinářském průmyslu. Mezi nejčastěji používané materiály pro výrobu obalu se řadí dřevo, papír, sklo, kov, textil a plasty. Mezi hlavní funkce obalu patří manipulační, ochranná, informační, prodejní a ekologická. Dále je práce zaměřena na cizorodé látky, které se mohou v potravinách nacházet. Nejčastěji jsou to estery kyseliny ftalové, formaldehyd, bisfenol A. Ty se mohou vyskytovat v potravině pouze v minimálním množství. Také jsem do práce začlenila problematiku označování potravin. Základním zdrojem informací pro spotřebitele jsou údaje na obalech. Podle toho se spotřebitel rozhodne při výběru potravin z velkého množství výrobků. Legislativa stanovuje požadavky na označování potravin, zaměřuje se na potraviny balené, nebalené a zabalené.
Katastr nemovitostí a způsoby označování nemovitostí v katastru nemovitostí
DĚDINA, Jan
Tato práce nazvaná Katastr nemovitostí a způsob označování nemovitostí v katastru nemovitostí se zabývá českým katastrem a zápisem nemovitostí do katastru nemovitostí. U každé nemovitosti se provádí označení pomocí určeného orgánu, kterým je katastrální úřad. Práce představuje strukturované shrnutí celého systému katastru nemovitostí, jeho funkce a rozsah jeho činnosti.Nemalá část práce je věnována srovnání dvou katastrálních zákonů, zákona katastrálního účinného dnes a zákona katastrálního, který nabude účinnosti pravděpodobně 1.1. 2014. Většina práce se opírá o současnou právní legislativu, a to především o katastrální zákon (zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky) a zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem (zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem).
Ochrana spotřebitele na trhu textilních výrobků
Leinveberová, Tereza ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Čiplová, Marie (oponent)
Bakalářská práce se zabývá ochranou spotřebitele na trhu textilních výrobků. Cílem bakalářské práce je analyzovat znalosti spotřebitelů v oblasti označování textilu, zmapovat jejich preference při nákupu oděvů a názory na kvalifikovanost prodejců textilních výrobků. Druhotným cílem je charakteristika postojů prodejců ke značkám kvality, textilnímu vzdělání a zájmů zákazníků o informace uvedené na etiketách výrobků. Marketingový výzkum byl proveden metodou písemného dotazováním spotřebitelů a osobního dotazování prodejců textilu. Z provedeného výzkumu vychází, že spotřebitelé znají pouze některé symboly údržby. Nakupují nejčastěji podle vzhledu textilu a shledávají prodejce textilu za nekvalifikované. Prodejci textilu nepovažují značky kvality a textilní vzdělání za důležité. Dle jejich názoru se spotřebitelé o bližší informace uvedené na textilu nezajímají.
Ochrana spotřebitelů - označování potravin
Janovská, Lucie ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Tato práce je zaměřena na ochranu spotřebitelů, konkrétně na označování potravin. Uvádí, které údaje je povinné na obalech uvádět a také se zabývá vysvětlením těchto údajů. Zároveň byl prováděn dotazníkový výzkum, který sloužil ke zjištění zájmu spotřebitelů o uváděné informace a jejich využívání. Praktickou část této práce tvoří vyhodnocení výzkumu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.